TIPS FÖR FOTOGRAFERING I SOLNEDGÅNG

På sommrarna är något av det bästa jag vet att fota solnedgångar. Varje gång jag gör det blir det verkligen inte som jag har tänkt mig och jag har lärt mig lite saker efter de gångerna jag har fotograferat i solnedgångar. Så här kommer mina fyra bästa tips!
 
★  Ha tålamod! 
För mig har det hänt att jag fått åka till samma ställe flera kvällar för att försöka fånga det perfekta motljuset. Ofta går solen bakom molnen när är den långt ner på himmlen. Men oftast är molnen bara tillfälliga och då kan man få sitta och vänta på att solen ska komma tillbaka. Eller så kan solen fortfarande stå för högt på himmlen. Ibland får man vänta bara 5 minuter och ibland 1 timme för att få solen där man vill ha den. 
Till exempel denna bilden fick jag åka ut för tre eller fyra kvällar för att få till.
 
★  Ha ingen tidspress!
Denna punkt hänger ihop med den första, det är ganska skönt att veta att man inte måste vara hemma en viss tid om man skulle behöva sitta och vänta på solen. Det låter jättekonstigt att "vänta på solen" och tro mig det är inte det roligaste. Men när den väl kommer fram igen är det värt väntan!
 
Min senaste solnedgång,jag väntade på solen i nästan en timme. Men de var värt det i slutändan!
 
★  Placera kameran så att solen är i ansiktshöjd.
Jag tycker personligen att det är enklast att jobba med solen om den är i ansiktshöjd eftersom man då kan placera sig så att man ställer sig framför solen då och då. Du skaper även illusionen att solen står lägre än de faktiskt gör för åskådaren. Så justera stativet utefter vart du vill ha solen i bilden hellre än att vinkla kamera nedåt eller uppåt så att du försvinner i bilden. 
I denna bilden står jag mitt framför solen och på så sätt blir bilden lite annorlunda mot vad den hade blivit om jag hade haft solen bredvid mig. 
 
★  Ta med/ta på dig varma kläder. Även fast bilderna ser jättevarma ut så kan det vara skönt att kunna slänga på sig något när man åker hem eller väntar på solen. Tänk även på att om du fotar på ett gärde eller ett fält att det kan var bra med långbyxor för att skydda benen. 
 
★  UPDATE:
Jag glömde helt av att nämna motljusskydd! Motljusskydd är riktigt bra att ha för att slippa att få in ljus från andra riktningar än framifrån och gör chanserna större att bilden blir som du vill ha den! Mer kontraster mm. 
 
Hoppas jag kunde bidra med lite tips och inspiration, lycka till med din solnedgång! 
 

Vilka fina bilder, specielt den första tycker jag :)

Svar: Tack så mycket! :)
Emma Wallskog