SLUTARTID,BLÄNDARE & ISO

För många av er så är denna rubriken kanske helt främmande och ni förstår inte ett ord. För mig var det så när jag fick min första sytemkamera. Jag hade aldrig tänkt på vad slutartid eller ISO var. Jag visste inte ens att det fanns eftersom min digitalkamera alltid var inställd på auto. Så småningom efter att ha läst måååånga artiklar och blogginlägg så började jag fatta vad det hela var. Det var inte bara siffror på kameraskärmen, de påverkade bilden något enormt!
 
Så nu tänkte jag förklara för er så gott jag kan och så enkelt jag kan vad slutartid,bländare och ISO innebär på kameran.
Allting hänger ihop och påverkar bilden på olika sätt. Jag försöker att alltid fota i manuellt läge, men jag kan erkänna att det är svårt och det tar ett tag att lära sig. 
 

Slutartid: Egentligen det enklaste att förklara men för mig det svåraste att ställa in på kameran. När du tar en bild öppnas en "lucka" i objektivet och sedan stängs den igen. Det är det du hör klicka när du tar en bild, tiden det tar för objektivet att öppna och stänga luckan heter slutartid. Ju lägre tid luckan är öppen, desto mer ljus kommer in i bilden och ju kortare tid luckan är öppen desto mindre ljus hinner komma in i bilden. Men om du har en längre slutartid kommer kameran hinna fånga mer av rörelsen i bilden och tex om du skakar (som jag) är det omöjligt att ta en bild med lång slutartid utan ett stativ. Därför är det lättast att ha en kort slutartid om du inte har ett stativ. Om du är utomhus mitt på dagen funkar det att ha en kort slutartid men även om du ska fånga en snabb rörelse på bild. En lång slutartid är bra när det är mörkt ute men som sagt är det bra att ha en stativ då.

Alltså: kort slutartid = lite ljus kommer in i kameren, bra på att fånga snabba rörelser på bild. Lång slutartid = mycket ljus kommer in i kameran, bra när det är mörkt ute, stativ är nödvändigt!  Ju högre tal desto kortare slutartid! 
 
 
Bländare: Om du vill ha en "suddig bakrund" ska du ändra bländaren. Bländaren anges med bokstaven F i kameran. Ju lägre bländartal du har, desto suddigare bakrund får du. Ju högre bländartal du har desto klarare bakrund får du. Men lägre bländartal gör också att kameran släpper in mer ljus i bilden och höga bländartal gör bilden mörkare. Alltså : lågt bländartal = ljusare bild, suddig bakrund, högt bländartal = mörkare bild,klarare bakrund. 
Men såklart behöver du inte välja, du kan alltid välja mittemellan så du får det som passar just din bild! 
 
ISO: ISO påverkar också ljuset, ju högre ISO-tal desto ljusare bild får du. Perfekt när det är mörkt ute för att slippa ha en jättelång slutartid. MEN om du har ett hög ISO tal blir bilden desto brusigare. När det är ljust ute kan man ha ett lågt ISO-tal och få en bild utan brus. Det är därför jag för det mesta brukar försöka att ha ISO 100 och gärna lägsta möjliga bländartal för att få en bild utan brus och som är så ljus som möjligt. En bild med ett lågt ISO-tal gör att bilden blir med så lite brus som möjligt men bilden blir mörkare. Alltså: Högt ISOtal = brusig bild, ljusare bild. Lågt ISOtal = klar bild, mörkare bild.
I vänstra bilden är det ett lågt ISO-tal så bilden är betydligt mindre brusig än den högra.
I andra collaget har jag samma bländare och slutartid för att visa tydligt hur höga och låga ISO-tal påverkar ljuset i bilden. 
 
 
DET TAR TID att lära sig allt detta. Börja inte med att ställa kameran på manuelltläge direkt för det ÄR svårt,tro mig. Ta små steg, börja med att ställa in ISO:n själv i dina bilder. När du har lärt dig det, försök med bländaren osv osv. Det svåraste för mig var och är slutartiden men man lär sig att kombinera inställningarna och det går lättre ju mer man tränar. Jag måste alltid prova mig fram och klarar aldrig av att ta en bild med perfekt ljus på första försöket. Det enda du kan göra är att träna, träna, träna. Jag hoppas inlägget hjälpte dig på ett eller annat sätt, har du frågor så är det bara att kommentera. Annars,lycka till!