ATT TA SJÄLVPORTRÄTT

Som jag nämnt flera gånger så är något av det bästa jag vet att göra med kameran att ta portätt och gärna självportätt. Jag skrev ett inlägg om det som ni kan läsa HÄR. Idag tänkte jag berätta för er hur det är att ta självporträtt, vad man kan behöva och lite hur man gör. 
 
Saker som kan vara bra att ha när man tar självporträtt förutom en kamera förstås:
- Stativ
Inget måste, men att ta självporträtt utan stativ gör dig väldigt begränsad på var du kan vara. Har du inget stativ kan du ställa kameran i ansiktshöjd på en plan yta bara. Så ett stativ är en bra sak att köpa, jag fick mitt för flera år sedan och det är Velbon. Det är inget speciellt men de fyller sin funktion!
- Fjärrutlösare
Ännu än gång är detta inget måste men detta är ett väldigt bra köp om du ska ta mycket självporträtt.Det går fin fint att använda sig av kamerans inbyggda självutlösare men en fjärrutlösare gör att du kan vara i fokus med bara ett knapptryck och framför allt så slipper du springa dig genomsvett fram och tillbaka mellan kameran. Min köpte jag på Japan Photo eftersom min D3100 inte hade inbyggd "sensor" till en kontroll. Så jag fick köpa en ´lite dyrare från Hähnel som kostade runt 700 kr. Men till en kamera med inbyggd sensor finns det flera kontroller för under 300 kr. 
- Objektiv
Mitt favorit objektiv när det gäller att ta porträtt överlag är mitt Nikon 50mm f/1.8. Eftersom den har ett så lågt bländartal kommer det dels in mycket fint ljus i bilden och sen "suddas" bakrunden så att personen på bilden hamnar i fokus. 50 mm objektiv brukar oftast ligga runt 1000-lappen beroende på vilket lägsta bländartal du väljer blir det dyrare. 
 
 
 
 
Sen är det bara att gå loss framför kameran, våga hoppa och dansa, häng och fläng. Jag har i princip slutat bry mig om att folk stirrar, nuförtiden tycker jag det mest är roligt att folk saktar in med bilen eller frågar vad jag har för mig. Sista saken, ta massa massa bilder!! När jag är ute med kameran har det hänt att jag tagit över 500 bilder och trots det hamnar kanske max 7 stycken på bloggen. Ta bilder och våga misslyckas!