ATT TA SJÄLVPORTRÄTT

Som jag nämnt flera gånger så är något av det bästa jag vet att göra med kameran att ta portätt och gärna självportätt. Jag skrev ett inlägg om det som ni kan läsa HÄR. Idag tänkte jag berätta för er hur det är att ta självporträtt, vad man kan behöva och lite hur man gör. 
 
Saker som kan vara bra att ha när man tar självporträtt förutom en kamera förstås:
- Stativ
Inget måste, men att ta självporträtt utan stativ gör dig väldigt begränsad på var du kan vara. Har du inget stativ kan du ställa kameran i ansiktshöjd på en plan yta bara. Så ett stativ är en bra sak att köpa, jag fick mitt för flera år sedan och det är Velbon. Det är inget speciellt men de fyller sin funktion!
- Fjärrutlösare
Ännu än gång är detta inget måste men detta är ett väldigt bra köp om du ska ta mycket självporträtt.Det går fin fint att använda sig av kamerans inbyggda självutlösare men en fjärrutlösare gör att du kan vara i fokus med bara ett knapptryck och framför allt så slipper du springa dig genomsvett fram och tillbaka mellan kameran. Min köpte jag på Japan Photo eftersom min D3100 inte hade inbyggd "sensor" till en kontroll. Så jag fick köpa en ´lite dyrare från Hähnel som kostade runt 700 kr. Men till en kamera med inbyggd sensor finns det flera kontroller för under 300 kr. 
- Objektiv
Mitt favorit objektiv när det gäller att ta porträtt överlag är mitt Nikon 50mm f/1.8. Eftersom den har ett så lågt bländartal kommer det dels in mycket fint ljus i bilden och sen "suddas" bakrunden så att personen på bilden hamnar i fokus. 50 mm objektiv brukar oftast ligga runt 1000-lappen beroende på vilket lägsta bländartal du väljer blir det dyrare. 
 
 
 
 
Sen är det bara att gå loss framför kameran, våga hoppa och dansa, häng och fläng. Jag har i princip slutat bry mig om att folk stirrar, nuförtiden tycker jag det mest är roligt att folk saktar in med bilen eller frågar vad jag har för mig. Sista saken, ta massa massa bilder!! När jag är ute med kameran har det hänt att jag tagit över 500 bilder och trots det hamnar kanske max 7 stycken på bloggen. Ta bilder och våga misslyckas! 
 

INSTA

 
 
Här är några av mina senaste instagrambilder. Önskar verkligen att jag uppdaterade instagram oftare men det blir nästan aldrig av. Tyvärr, men just nu gillar jag mitt feed. Trots att det inte är lika ljust och färgglatt som alla andras. Jag ska försöka bli bättre på att uppdatera där så följ mig - wallskogemma
 
På tal om inget, visst var vädret igår underbart? Det var jättevarmt och nästan inte ett moln på himmlen. Jag hoppas verkligen det är lika bra väder idag så man kan åka och bada. Jag har bara badat två gånger än så länge i år, lite tråkigt men hoppas att den svenska sommaren gör ett ryck så man kan sola och bada riktigt mycket resten av sommaren! 
 

TIPS FÖR FOTOGRAFERING I SOLNEDGÅNG

På sommrarna är något av det bästa jag vet att fota solnedgångar. Varje gång jag gör det blir det verkligen inte som jag har tänkt mig och jag har lärt mig lite saker efter de gångerna jag har fotograferat i solnedgångar. Så här kommer mina fyra bästa tips!
 
★  Ha tålamod! 
För mig har det hänt att jag fått åka till samma ställe flera kvällar för att försöka fånga det perfekta motljuset. Ofta går solen bakom molnen när är den långt ner på himmlen. Men oftast är molnen bara tillfälliga och då kan man få sitta och vänta på att solen ska komma tillbaka. Eller så kan solen fortfarande stå för högt på himmlen. Ibland får man vänta bara 5 minuter och ibland 1 timme för att få solen där man vill ha den. 
Till exempel denna bilden fick jag åka ut för tre eller fyra kvällar för att få till.
 
★  Ha ingen tidspress!
Denna punkt hänger ihop med den första, det är ganska skönt att veta att man inte måste vara hemma en viss tid om man skulle behöva sitta och vänta på solen. Det låter jättekonstigt att "vänta på solen" och tro mig det är inte det roligaste. Men när den väl kommer fram igen är det värt väntan!
 
Min senaste solnedgång,jag väntade på solen i nästan en timme. Men de var värt det i slutändan!
 
★  Placera kameran så att solen är i ansiktshöjd.
Jag tycker personligen att det är enklast att jobba med solen om den är i ansiktshöjd eftersom man då kan placera sig så att man ställer sig framför solen då och då. Du skaper även illusionen att solen står lägre än de faktiskt gör för åskådaren. Så justera stativet utefter vart du vill ha solen i bilden hellre än att vinkla kamera nedåt eller uppåt så att du försvinner i bilden. 
I denna bilden står jag mitt framför solen och på så sätt blir bilden lite annorlunda mot vad den hade blivit om jag hade haft solen bredvid mig. 
 
★  Ta med/ta på dig varma kläder. Även fast bilderna ser jättevarma ut så kan det vara skönt att kunna slänga på sig något när man åker hem eller väntar på solen. Tänk även på att om du fotar på ett gärde eller ett fält att det kan var bra med långbyxor för att skydda benen. 
 
★  UPDATE:
Jag glömde helt av att nämna motljusskydd! Motljusskydd är riktigt bra att ha för att slippa att få in ljus från andra riktningar än framifrån och gör chanserna större att bilden blir som du vill ha den! Mer kontraster mm. 
 
Hoppas jag kunde bidra med lite tips och inspiration, lycka till med din solnedgång!